ZİYARETÇİLER
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam62
Toplam Ziyaret1301173
ÜYELİK

Güldürgü Kanyonu Turizme Kazandırılacak

Güldürgü Kanyonu Turizme Kazandırılacak

Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar, Gülnar’ın eşsiz manzarasıyla doğa tutkunlarının yeni gözdesi olan Güldürgü Kanyonu'nda incelemelerde bulundu. Başkan Ünüvar, Gülnar’ın keşfedilmemiş gizli cennetlerinden biri olan Güldürgü Kanyonu'nu turizme kazandırarak, bölge halkına gelir sağlamak istediklerini söyledi.

İlçe Kaymakamı Mustafa Ayvat, Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar, AK Parti İlçe Başkanı Tevfik Kalemci, CHP İlçe Başkanı Ahmet Barut, Kent Konseyi Başkanı Selami Bağca, İlçe Tarım Müdürümüz Nazım Eken, Mersin Büyükşehir Belediyesi Gülnar Koordinasyon Şube Müdürü Recep Kara, İshaklar Mahalle Muhtarı Adem Köroğlu, Gönüllü Rehber Eyyüp Arıcı, İshaklar Mahallesi'nde bulunan Güldürgü Kanyonu'nda ziyaret gerçekleştirerek incelemelerde bulundular.

Güldürgü Kanyonu Gülnar’ın yeni keşfedilmeye başlanan cennetlerinden bir tanesidir diyen Ünüvar, " öncelikle Gülnar’ımız sıfır rakımından 1500 rakımına 30 dakikada ulaşılabilen, doğal güzellikleri yönünden zengin bir coğrafya,Kanyonlar,Şelaleler ve doğal güzellikleri önemsenmeyecek derecede çok, Bunlardan biriside Güldürgü Kanyonu,Burası işlenmeyi, korunmayı ve turizme kazandırılmayı bekliyor. Burası gibi Gülnar’da pek çok güzellikler mevcut olup Gülnar Belediyesi olarak turizme kazandırmak için çalışmalar yapmaktayız. Doğa harikası olan bu kanyonu bugün burada bulunan İlçe Kaymakamımız Mustafa Ayvat, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile hep beraber değerlendireceğiz. Biz burayı ülkemiz için, Gülnarımız için gelir getiren turistik bir merkez haline getirmek niyetindeyiz. 31 Ağustos tarihinde Belediyemizin daveti ile Ankara’dan gelen 25 kişilik doğa ve trekking gurubu kanyonu gezen ilk gurup oldu. Bu etkinlik Kanyonun turizme kazandırılması açısından ilk adım oldu. Bunun devamında Kanyon her hafta çeşitli illerden gelen doğa severlerin ziyaretçi akınına uğramaktadır. Herkesi Gülnar’ımızın doğal ve tarihi güzelliklerini keşfetmeye bekliyorum” dedi.

GÜLDÜRGÜ KANYONU

Kanyon Yapısı; Güldürgü, Karnaz, Çatalebek olmak üzere 3 bölümde incelenebilir.

Güldürgü: Form olarak sağlam olmayan toprak/kaya arası bir formdadır, yaklaşık 2 km uzunluktadır, suyun katman katman oyduğu geniş bir yapıda olan kanyonda duvar yüksekliği 50-150 metre arasında değişmektedir.

Güldürgü etabı çoğunlukla toprak ve çürük kayalardan oluşur, 35 metrelik bir uçurumla Karnaz Mevkii’ne açılır.

Karnaz: Yaklaşık 2 km uzunluktadır. Karnaz’ın yarısı büyük kayalardan oluşmaktadır. Diğer yarısında ise çapı 20-30 metre arası değişen şelalelerin oluşturduğu havuzlar ile birlikte suyun şekillendirdiği düzgün bir kanyon formu barındırmaktadır.

Karnaz, Güldürgü Deresi’nin 35 metrelik bir şelale ile döküldüğü Çatalebek Mevkii’nde son bulur. Duvar yükseklikleri Karnaz’ın girişinde hiç bulunmamakta sonlarına doğru 50 metre civarına çıkmaktadır.

Çatalebek: Güldürgü ve Kazıklı derelerinin birleştiği yerdir. Kazıklı Deresi yukarıda Kızılca Köyü’nden gelmekte ve ayrı bir kanyon formu oluşturmaktadır. Kızılca'dan gelen su miktarı Güldürgü'den gelen su miktarının yaklaşık 2 katı daha fazladır.

Çatalebek sonrasında duvar yüksekliği 300 metrelere kadar çıkmakta olup 50-100 metre arası kanallar, büyük havuzlar bulunmaktadır. Çatalebek'ten devam edildiğinde Karamanastır Şelaleleri Mevkii’ne ve kanyonun sonuna ulaşılır.

Kanyonda; Güldürgü etabında ikinci iniş ile dördüncü iniş arası, Karnaz etabında ilk şelale ile Çatalebek arası, Çatalebek ile Karamanastır öncesi son şelale arası haricindeki kısımlara teknik malzeme kullanmadan ulaşılabilmekte/çıkış imkanı bulunmaktadır.

Arıcılar mevkiinden kanyon girişine 25 dakikalık yürüyüş mesafesi var.

Kanyon 55 metrelik kazan inişi ile başlamaktadır. İniş öncesindeki dere kurumuş durumdadır. Kazandan kaynayan ve yanlardan eklenen sularla beslenen Güldürgü Deresi kanyon hattı boyunca devam ediyor. Güldürgü Çatalebek mevkiinde Kazıklı Deresi ile birleşmeden öncesine kadar kirlenmiyor.

İkinci iniş öncesi alan kamp yapmak için çok güzel bir alan ama sonrasında 1 günde kanyonu geçmek için çok erken hareket etmek gerekecektir.

Risk alınmaması için kanyon geçişinin 2 gece kalacak şekilde planlanması veya 1 gece kalınacaksa kampın 4. inişten sonra yapılması önerilir.

İkinci iniş öncesi kamp yapılan yerde yan duvarlardan kaynayan temiz su bulunmaktadır.

Son 150 metrede çıkışa doğru sağ duvarlarda Karamanastır şelaleleri bulunuyor. Görsel güzelliği muhteşem olan bu şelalerden akan sularla birlikte su Bakırçay adını alıyor.

Buradan sonra Bakırçay oldukça yüksek su debisi ile devam ederek Bozyazı'da Akdeniz'e dökülüyor.

İshaklar Kanyonu başlangıcından sonuna kadar farklı formlar içeren, görsel güzellikler barındıran etkileyici bir kanyondur.

 

 

 

 

 

 

 



1841 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

           Alpaslan ÜNÜVAR

            Belediye Başkanı

E-BELEDİYE

KVKK

WEBTAPU